jak rozłożyć
\(\displaystyle{ x^{4} +5x^{3}-8x-40}\)
??
a 8+x�, jaki mam wzór zastosować?
rozkład wielomianów
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
rozkład wielomianów
\(\displaystyle{ x^4 + 5x^3 - 8x - 40 = x^3(x+5) -8(x+5) = (x+5)(x^3-8) = (x+5)[(x)^3-(2)^3] = (x+5)(x-2)(x^2+2x+5)}\)
\(\displaystyle{ 8+x^3= (2)^3 + (x)^3}\) i zastosuj wzór na sumę szcześcianów:
\(\displaystyle{ (a)^3+(b)^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ 8+x^3= (2)^3 + (x)^3}\) i zastosuj wzór na sumę szcześcianów:
\(\displaystyle{ (a)^3+(b)^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
rozkład wielomianów
Co do pierwszego - a szukałeś pierwiastków wśród dzielników liczby 40?
Co do drugiego, to wzór skróconego mnożenia:\(\displaystyle{ 8+x^3=2^3 +x^3 =(2+x)(4 -2x +x^2)}\).
Co do drugiego, to wzór skróconego mnożenia:\(\displaystyle{ 8+x^3=2^3 +x^3 =(2+x)(4 -2x +x^2)}\).