Proszę o pomoc.
Zad.1
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+ax^{2}-9x+b}\) spełniający warunki \(\displaystyle{ W(-1)=-16}\) i \(\displaystyle{ W(4)=49}\). Wyznacz parametry a i b następnie rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x)=>0}\).
Zad.2
Rozwiąż równie \(\displaystyle{ x^{4}-5x^{3}=x^{2}+5x}\) oraz nierówność \(\displaystyle{ -3x^{2}(6x^{2}-x-1)<=0.}\)
Z góry dzięki -- 13 cze 2012, o 21:09 --Pomoże ktoś ? ;>>
Dany jest wielomian...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dany jest wielomian...
Zad.1
Żeby obliczyć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) musisz rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (-1)^{3}+a \cdot (-1)^{2}-9 \cdot (-1)+b=-16 \\ 4^{3}+a \cdot 4^{2}-9 \cdot 4+b=49 \end{cases}}\)
Zad.2
Rozwiąż równie \(\displaystyle{ x^{4}-5x^{3}=x^{2}+5x}\) - sprawdź czy dobrze to przepisałeś.
\(\displaystyle{ -3x^{2}(6x^{2}-x-1) \le 0.}\) - delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu, potem wężyk i rozwiązanie z wykresu.
Żeby obliczyć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) musisz rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (-1)^{3}+a \cdot (-1)^{2}-9 \cdot (-1)+b=-16 \\ 4^{3}+a \cdot 4^{2}-9 \cdot 4+b=49 \end{cases}}\)
Zad.2
Rozwiąż równie \(\displaystyle{ x^{4}-5x^{3}=x^{2}+5x}\) - sprawdź czy dobrze to przepisałeś.
\(\displaystyle{ -3x^{2}(6x^{2}-x-1) \le 0.}\) - delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu, potem wężyk i rozwiązanie z wykresu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dany jest wielomian...
No to sam sprawdź jak wygląda jeden z pierwiastków :
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E4-5x%5E3%3Dx%5E2%2B5x
Dany jest wielomian...
w tym równaniu przenieś na drugą stronę to co masz po =, wyłącz x przed nawias i zostanie Ci wielomian stopnia 3, pogrupuj wyrazy i oblicz miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Dany jest wielomian...
Zgadza się, ale faktem jest, że ten wielomian 3 stopnia ma dokładnie jeden pierwiastek, który jest niewymierny. Rozwiązywanie takich równań wykracza poza poziom szkoły średniej.