\(\displaystyle{ y^{4}+4y^{2}-y+4=0}\)
Proszę o pomoc
wielomian 4 stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
wielomian 4 stopnia
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, o 00:28 przez The Silenus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
wielomian 4 stopnia
pewnie , że nie już poprawiłem
nie mogę znaleźć tutaj żadnego pierwastka , żeby to jakos podzielić , ale jest już późno nie myśle więc pewnie jest to śmiesznie proste
nie mogę znaleźć tutaj żadnego pierwastka , żeby to jakos podzielić , ale jest już późno nie myśle więc pewnie jest to śmiesznie proste
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
wielomian 4 stopnia
no też mi się tak wydawało, aczkolwiek jest to nie możliwe z punktu widzenia całego zadania , więc wolałem się upewnić czy mój mózg jeszcze pracuje . W takim razie dzieki za pomoc i ide szukać błędu gdzieś wcześniej
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wielomian 4 stopnia
Rzeczywistych nie ma są parami sprzężone zespolone
Rozłożyć na czynniki można np w ten sposób
\(\displaystyle{ y^{4}+4y^{2}-y+4=0\\
\left( y^2+py+q\right)\left( y^2-py+r\right)=y^4+4y^2-y+4=0\\
\begin{cases} q+r-p^2=4 \\-p\left( q-r\right)=-1\\qr=4 \end{cases}\\
\begin{cases} q+r=p^2+4 \\ q-r= \frac{1}{p}\\4qr=16 \end{cases} \\
\begin{cases} 2q=p^2+4+ \frac{1}{p} \\ 2r=p^2+4- \frac{1}{p} \\4qr=16 \end{cases} \\
\left( p^2+4+ \frac{1}{p} \right)\left( p^2+4- \frac{1}{p} \right)-16=0\\
\left( p^2+4\right)^2- \frac{1}{p^2}-16=0\\
p^4+8p^2-\frac{1}{p^2}=0\\
p^6+8p^4-1\\}\)
Można też wielomian sprowadzić do postaci różnicy kwadrarów
Rozłożyć na czynniki można np w ten sposób
\(\displaystyle{ y^{4}+4y^{2}-y+4=0\\
\left( y^2+py+q\right)\left( y^2-py+r\right)=y^4+4y^2-y+4=0\\
\begin{cases} q+r-p^2=4 \\-p\left( q-r\right)=-1\\qr=4 \end{cases}\\
\begin{cases} q+r=p^2+4 \\ q-r= \frac{1}{p}\\4qr=16 \end{cases} \\
\begin{cases} 2q=p^2+4+ \frac{1}{p} \\ 2r=p^2+4- \frac{1}{p} \\4qr=16 \end{cases} \\
\left( p^2+4+ \frac{1}{p} \right)\left( p^2+4- \frac{1}{p} \right)-16=0\\
\left( p^2+4\right)^2- \frac{1}{p^2}-16=0\\
p^4+8p^2-\frac{1}{p^2}=0\\
p^6+8p^4-1\\}\)
Można też wielomian sprowadzić do postaci różnicy kwadrarów