wielomian do rozwiązania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xenompl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 cze 2012, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: xenompl »

witam. prosiłbym o rozwiązanie

-3( x^{2}+2x+1)^{2}-3x-3=0

Pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: anna_ »

Podpowiedź:

\(\displaystyle{ -3( x^{2}+2x+1)^{2}-3x-3=0}\)

\(\displaystyle{ -3( (x+1)^2)^{2}-3(x+1)=0}\)

\(\displaystyle{ -3( (x+1)^4-3(x+1)=0}\)
xenompl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 cze 2012, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: xenompl »

czyli powinno zostać
\(\displaystyle{ -\left( x+1\right)^{3}=1}\) ??

i co dalej
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: anna_ »

Oj nie.
Podziel obie strony przez \(\displaystyle{ -3}\), potem wyłącz \(\displaystyle{ (x+1)}\) przed nawias
xenompl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 cze 2012, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: xenompl »

\(\displaystyle{ \left( x+1\right) \left( \left( x+1\right)^{3} +1\right) =0

x ^{3} +3x ^{2} +3x+2=0 ???}\)
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: silicium2002 »

\(\displaystyle{ \left( x+1\right) \left( \left( x+1\right)^{3} +1\right) =0 \Rightarrow x = -1 \vee ( \left( x+1\right)^{3} +1\right) = 0

(x+1)^{3} +1\right) = 0 \Leftrightarrow (x+1)^{3} = -1 \Rightarrow x+1 = -1 \Rightarrow x = -2}\)
xenompl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 cze 2012, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: xenompl »

ale jak to udowodnione że opuściłeś/aś ten nawias do 3 potęgi i nic się w środku nie zmieniło ?
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: silicium2002 »

spierwiastkowałem (pierwiastek trzeciego stopnia)
xenompl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 cze 2012, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: xenompl »

chyba wyskoczę przez okno...

dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

wielomian do rozwiązania

Post autor: silicium2002 »

proszę bardzo
ODPOWIEDZ