miejsce zerowe wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miechów
- Podziękował: 2 razy
miejsce zerowe wielomianu
Próbuje obliczyc miejsce zerowe funkcji i mi nie wychodzi. Oto ta funkcja
\(\displaystyle{ f(x)= x ^{6}-3x ^{4}+3x ^{2}-5}\)
Proszę bardzo o pomoc
\(\displaystyle{ f(x)= x ^{6}-3x ^{4}+3x ^{2}-5}\)
Proszę bardzo o pomoc
miejsce zerowe wielomianu
poszukaj pierwiastków między liczbami 1,-1,5,-4 ( z twierdzenia o współczynniku całkowitym), a to wyżej przekształcenie to inna postać tego wielomianu a nie liczba
miejsce zerowe wielomianu
tu chyba trzeba skorzystać z wzorów Cardano i miejsca zerowe wyjdą coś ponad 1,5 bodajże i ponad -1,5
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miechów
- Podziękował: 2 razy
miejsce zerowe wielomianu
a mógłbyś napisać te obliczenia?? Bo znalazłem taki program i coś takiego podobnego wyliczył mi co ty napisałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miechów
- Podziękował: 2 razy
miejsce zerowe wielomianu
czyli to ma tak wyglądać ??
\(\displaystyle{ f(x)= x ^{6}-3x ^{4}+3x ^{2}-5}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x^2-1)^3-4}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1)^3-4=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-1=\sqrt[3]{4}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}=1,4142+1}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}=2,4142}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt[2]{2,4142}}\)
\(\displaystyle{ x =1,5537 lub x= - 1,5537}\)
\(\displaystyle{ f(x)= x ^{6}-3x ^{4}+3x ^{2}-5}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x^2-1)^3-4}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1)^3-4=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-1=\sqrt[3]{4}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}=1,4142+1}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}=2,4142}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt[2]{2,4142}}\)
\(\displaystyle{ x =1,5537 lub x= - 1,5537}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
miejsce zerowe wielomianu
\(\displaystyle{ x^2=1+\sqrt[3]4}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{1+\sqrt[3]4}\quad\vee\quad x=-\sqrt{1+\sqrt[3]4}}\)
\(\displaystyle{ x\approx 1{,}609\quad\vee\quad x\approx -1{,}609}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{1+\sqrt[3]4}\quad\vee\quad x=-\sqrt{1+\sqrt[3]4}}\)
\(\displaystyle{ x\approx 1{,}609\quad\vee\quad x\approx -1{,}609}\)