rozwiązania wielomianu stopnia trzeciego
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
rozwiązania wielomianu stopnia trzeciego
Widać, że \(\displaystyle{ x=y}\) pasuje, więc można \(\displaystyle{ x-y}\) wyłączyć przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
rozwiązania wielomianu stopnia trzeciego
\(\displaystyle{ x^3 -y^3 -2x +2y =(x-y)(x^2 +y^2 +xy) -2(x-y) =(x-y)(x^2 +xy +y^2 -2)=(x-y)\left(x+\frac{y-2\sqrt{2}}{2}\right)\left(x+\frac{y+2\sqrt{2}}{2}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
rozwiązania wielomianu stopnia trzeciego
brzoskwinka1, drugi nawias chyba źle rozłożony.
\(\displaystyle{ x^2+xy+y^2-2=\left(x+\frac y2\right)^2+\frac34y^2-2}\),
czyli cały drugi nawias wnosi do rozwiązania elipsę. Pewnie zapomniałaś o składniku \(\displaystyle{ \frac34y^2}\).
\(\displaystyle{ x^2+xy+y^2-2=\left(x+\frac y2\right)^2+\frac34y^2-2}\),
czyli cały drugi nawias wnosi do rozwiązania elipsę. Pewnie zapomniałaś o składniku \(\displaystyle{ \frac34y^2}\).
rozwiązania wielomianu stopnia trzeciego
No rzeczywiście, źle deltę policzyłam.norwimaj pisze:brzoskwinka1, drugi nawias chyba źle rozłożony.
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
rozwiązania wielomianu stopnia trzeciego
czyli jak ma być poprawnie w końcu? a i jescze czy jest jakiś algorytm jak wy to rozbijacie np. takie coś jak schemat hornera tylko ze dla dwóch zmiennych? ciężko na takie coś po prostu "wpaść"