Wyznacz takie wartości parametru a aby

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kujawiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 10 razy

Wyznacz takie wartości parametru a aby

Post autor: kujawiak »

1 Wyznacz takie wartości parametru a aby liczba r była pierwiastkiemwielomianu W(x) jeśli
W(x)=xdo5 + axdo4 +xdo2 -x, r=-1
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Wyznacz takie wartości parametru a aby

Post autor: rtuszyns »

Zapisz równania w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)u.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Wyznacz takie wartości parametru a aby

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{5}+ax^{4}+x^{2}-x}\)

W(-1)=0

-1+a+1+1=0
a=-1
ODPOWIEDZ