wielomian + ciąg geometryczny
- szatan06
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 24 lut 2007, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PB
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
wielomian + ciąg geometryczny
Współczynniki niezerowego wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\) tworzą ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie sinα, a suma współczynników jest równa 15sinα. Wyznacz α, jeżeli wiesz, że W(1)=-7,5.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
wielomian + ciąg geometryczny
Nie wiem po co nam jest informacja o tym ciągu geometrycznym. Widzimy, że \(\displaystyle{ W(1)=a_{3} +a_{2} + a_{1}+a_{0}=15 \sin }\). Mamy więc:
\(\displaystyle{ 15 \sin = -7,5 \\ \sin = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 15 \sin = -7,5 \\ \sin = -\frac{1}{2}}\)
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
wielomian + ciąg geometryczny
Pewnie po to żeby policzyć iloraz \(\displaystyle{ q}\) ;P
chociaż on się przyda tylko do zapisania wzoru wielomianu.
chociaż on się przyda tylko do zapisania wzoru wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Pomógł: 1 raz
wielomian + ciąg geometryczny
Tristan dobrze zrobies robilem to samo zadanie, ale jeszcze trzeba napisać jakie jest alfa bo samo sinalfa nei wystarczy.... that's all
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
wielomian + ciąg geometryczny
Forum to nie miejsce do rozwiązywania zadań domowych. Staramy się tutaj pomagać i naprowadzać na rozwiązanie. Założyłem więc, że wylczenie kąta alfa jest na tyle proste, że pomoc w obliczeniu go nie jest potrzebna.