Próbowałem się do tego zabrać z Twierdzenia Bezouta i udowadniać to szukając pierwiastków wymiernych ale wtedy doszedłem do wniosku, że przecież liczby niewymierne też mogłyby być rozwiązaniem takiego cuda. Czy mógłby mi ktoś pomóc?Wykaż, że jedynymi rozwiązaniem równania
\(\displaystyle{ x^{5} - 2x^{4} + 2x^{3} - 2x^{2} + 2x - 1 = 0}\) jest liczba 1.
Wykazywanie prawdziwości rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mrągowo
- Podziękował: 2 razy
Wykazywanie prawdziwości rozwiązania
Dzień dobry. Mam takie oto zadanie:
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Wykazywanie prawdziwości rozwiązania
EDIT: to chyba jednak tak prosto nie idzie.
Podziel przez (x-1) i dostaniesz wielomian czwartego stopnia,a potem wykorzystaj pochodne zobaczysz jaki przebieg ma funkcja i sprawdzisz lokalne minima, jak wyjdą ci że są dodatnie to znaczy że funkcja nie ma miejsc zerowych.
Podziel przez (x-1) i dostaniesz wielomian czwartego stopnia,a potem wykorzystaj pochodne zobaczysz jaki przebieg ma funkcja i sprawdzisz lokalne minima, jak wyjdą ci że są dodatnie to znaczy że funkcja nie ma miejsc zerowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mrągowo
- Podziękował: 2 razy
Wykazywanie prawdziwości rozwiązania
Em. W szkole średniej nie ma analizy wiec pochodne, minima, całki nie wchodzą w gre :/
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Wykazywanie prawdziwości rozwiązania
To jest równoważne:
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4 - x^3 + x^2 - x + 1) = 0}\)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ x \neq 1}\) i podzielmy wnętrze nawiasu przez \(\displaystyle{ x^2}\) otrzymując:
\(\displaystyle{ x^2 - x + 1 - \frac{1}{x} + \frac{1}{x^2} = 0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t= x + \frac{1}{x}}\) i uszeregujmy jakoś fajnie te liczby:
\(\displaystyle{ x^2 + \frac{1}{x^2} - \left(x + \frac{1}{x}\right) + 1 = 0}\)
Ale \(\displaystyle{ x^2 + \frac{1}{x^2} = \left( x+ \frac{1}{x}\right)^2 - 2}\), więc mamy:
\(\displaystyle{ \left( x+ \frac{1}{x}\right)^2 - 2 - \left(x + \frac{1}{x}\right) + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x+ \frac{1}{x}\right)^2 - \left(x + \frac{1}{x}\right) - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ t^2 - t - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{2}(1 + \sqrt{5})}\) lub \(\displaystyle{ t=\frac{1}{2}(1 - \sqrt{5})}\)
Pokazanie, że równania \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} = \frac{1}{2}(1 + \sqrt{5})}\) oraz \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} = \frac{1}{2}(1 - \sqrt{5})}\) nie mają rozwiązań w liczbach rzeczywistych pozostawiam jako proste ćwiczenie.
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4 - x^3 + x^2 - x + 1) = 0}\)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ x \neq 1}\) i podzielmy wnętrze nawiasu przez \(\displaystyle{ x^2}\) otrzymując:
\(\displaystyle{ x^2 - x + 1 - \frac{1}{x} + \frac{1}{x^2} = 0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t= x + \frac{1}{x}}\) i uszeregujmy jakoś fajnie te liczby:
\(\displaystyle{ x^2 + \frac{1}{x^2} - \left(x + \frac{1}{x}\right) + 1 = 0}\)
Ale \(\displaystyle{ x^2 + \frac{1}{x^2} = \left( x+ \frac{1}{x}\right)^2 - 2}\), więc mamy:
\(\displaystyle{ \left( x+ \frac{1}{x}\right)^2 - 2 - \left(x + \frac{1}{x}\right) + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x+ \frac{1}{x}\right)^2 - \left(x + \frac{1}{x}\right) - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ t^2 - t - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{2}(1 + \sqrt{5})}\) lub \(\displaystyle{ t=\frac{1}{2}(1 - \sqrt{5})}\)
Pokazanie, że równania \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} = \frac{1}{2}(1 + \sqrt{5})}\) oraz \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} = \frac{1}{2}(1 - \sqrt{5})}\) nie mają rozwiązań w liczbach rzeczywistych pozostawiam jako proste ćwiczenie.