Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest funkcją kwadratową o najmniejszej wartości większej od \(\displaystyle{ 1}\)?
1. \(\displaystyle{ f(x)=(m-2)x ^{2} +(m-5)x+2}\)
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania o różnych znakach?
1. \(\displaystyle{ (m+1) x^{2} -2(m+2)x+m=0}\)
2. \(\displaystyle{ (m+1) x^{2} -4mx+m+1=0}\)
Dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa rozwiązania dodatnie?
1. \(\displaystyle{ (k+1) x^{2} -3(k-1)x+2k-3=0}\)
2. \(\displaystyle{ (k-2) x^{2} -3(k+2)x+6k=0}\)
Zadania z parametrem.
Zadania z parametrem.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, o 09:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 17:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Zadania z parametrem.
Skoro funkcja kwadratowa ma mieć wartość najmniejszą, tzn. że parabola musi być skierowana do góry, tzn. \(\displaystyle{ a = m-2>0}\), zatem \(\displaystyle{ m>2}\). Ponadto wartość najmniejsza ma być większa od \(\displaystyle{ 1}\) tzn. \(\displaystyle{ q>1}\), \(\displaystyle{ q= \frac{-\Delta}{4a} >1}\), tzn. \(\displaystyle{ -\Delta>4a}\) podstawić i rozwiązać nierówność.
W kolejnym muszą być spełnione jednocześnie następujące warunki:
\(\displaystyle{ a \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i \(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} <0}\) ze wzorów Viete'a.
Ostatnie zad.
\(\displaystyle{ a \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i \(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} <0}\) i \(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}>0}\) ze wzorów Viete'a podstawić, rozwiązać osobno nierówności i wziąć część wspólną ze wszystkich przedziałów.
Mam nadzieję, że to pomogło.
W kolejnym muszą być spełnione jednocześnie następujące warunki:
\(\displaystyle{ a \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i \(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} <0}\) ze wzorów Viete'a.
Ostatnie zad.
\(\displaystyle{ a \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i \(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} <0}\) i \(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}>0}\) ze wzorów Viete'a podstawić, rozwiązać osobno nierówności i wziąć część wspólną ze wszystkich przedziałów.
Mam nadzieję, że to pomogło.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, o 09:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości: \Delta.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości: \Delta.