mam wielomian
\(\displaystyle{ x^3+x-2=0}\)
Robię ze schematu, i dlaczego wychodzi mi, że:
W górnym wierszu: \(\displaystyle{ 1,0,1,-2}\)
W dolnym wierszu: \(\displaystyle{ 1,1,1,2,0}\)
pierwsze jedynka jest miejscem zerowym.
W odpowiedzach mam \(\displaystyle{ (x^2-x+2)(x-1)}\)
Krok pierwszy: \(\displaystyle{ 1}\) przepisuje
krok 2: \(\displaystyle{ 1 \cdot1+0=1}\) a nie -1 ;/
Schemat Hornera - dzielenie
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Schemat Hornera - dzielenie
\(\displaystyle{ (x^{2} - x +2)(x-1) \neq x^{3} + x - 2}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} - x +2)(x-1) \neq x^{3} + x - 2}\)
Rozumiem, że dzielisz przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\)
A więc \(\displaystyle{ (x-1)(x^{2}+ x - 2) = x^{3} + x - 2}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} - x +2)(x-1) \neq x^{3} + x - 2}\)
Rozumiem, że dzielisz przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\)
A więc \(\displaystyle{ (x-1)(x^{2}+ x - 2) = x^{3} + x - 2}\)