Dane są wielomiany \(\displaystyle{ G(x)=(x-3)^2(x-c)}\)\(\displaystyle{ H(x)=ax^3-5x^2+3x+9}\) Wyznacz a i c dla których wielomiany te są równe.
Dodatkowo proszę o pomoc czy dobrze rozwiązałem zadanie.
skróć ułamek F.wymierna
\(\displaystyle{ \frac{x^2+2x-15}{9-x^2}}\)
Z licznika wyznaczyłem deltę,podstawiłem do postaci iloczynowej,a mianownik rozłożyłem i mi wyszło coś takiego.
\(\displaystyle{ \Delta=64}\)\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=8}\)
\(\displaystyle{ X1=-5 , X2=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x+5)(x-3)}{(x+3)(x-3)}= \frac{x+5}{x+3}}\)
Wielomiany wyznaczenie a i b.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 maja 2012, o 06:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Wielomiany wyznaczenie a i b.
w mianowniku zgubiłeś minusa \(\displaystyle{ 9-x^2=-(x-3)(x+3)}\)
a jeśli chodzi o zadanie to porównaj wartości dwóch dowolnych argumentów np. \(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ G(3)=(3-3)^2(3-c)=0}\)
\(\displaystyle{ H(3)=27a-45+9+9=0}\)
stąd masz liczbę \(\displaystyle{ a}\)
a liczbę \(\displaystyle{ c}\) znajdziesz porównując wartość np. \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ G(0)=(0-3)^3(0-c)=-9c}\)
\(\displaystyle{ H(0)=9}\)
\(\displaystyle{ -9c=9 \Rightarrow c=-1}\)
a jeśli chodzi o zadanie to porównaj wartości dwóch dowolnych argumentów np. \(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ G(3)=(3-3)^2(3-c)=0}\)
\(\displaystyle{ H(3)=27a-45+9+9=0}\)
stąd masz liczbę \(\displaystyle{ a}\)
a liczbę \(\displaystyle{ c}\) znajdziesz porównując wartość np. \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ G(0)=(0-3)^3(0-c)=-9c}\)
\(\displaystyle{ H(0)=9}\)
\(\displaystyle{ -9c=9 \Rightarrow c=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomiany wyznaczenie a i b.
1) Można też tak.
,,Wielomiany są równe gdy są jednakowe".
Czyli zauważyć, że \(\displaystyle{ a}\) to współczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\), więc \(\displaystyle{ a=1}\).
\(\displaystyle{ c}\) wchodzi w skład wyrazu wolnego, zatem \(\displaystyle{ 9\cdot (-c)=9}\)
,,Wielomiany są równe gdy są jednakowe".
Czyli zauważyć, że \(\displaystyle{ a}\) to współczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\), więc \(\displaystyle{ a=1}\).
\(\displaystyle{ c}\) wchodzi w skład wyrazu wolnego, zatem \(\displaystyle{ 9\cdot (-c)=9}\)