Reszta z dzielenia wielomianów - trudne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
YyyYYyyyY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 19 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Reszta z dzielenia wielomianów - trudne

Post autor: YyyYYyyyY »

Jak wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^{1000}+999}\) przez \(\displaystyle{ x^4-4x^2+4}\)?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Reszta z dzielenia wielomianów - trudne

Post autor: lukasz1804 »

Reszta musi być wielomianem stopnia co najwyżej trzeciego, więc musi być postaci \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d}\) dla pewnych liczb \(\displaystyle{ a,b,c,d\in\mathbb{R}}\).

Zauważ ponadto, że \(\displaystyle{ x^4-4x^2+4=(x+\sqrt{2})^2(x-\sqrt{2})^2}\).

Co ważniejsze, zauważ także, że wartości wielomianu \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d}\) dla \(\displaystyle{ x=-\sqrt{2}, x=\sqrt{2}}\) są równe odpowiednio wartościom wielomianu \(\displaystyle{ x^{1000}+999}\) dla tych argumentów oraz wartości pochodnej wielomianu \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d}\) dla \(\displaystyle{ x=-\sqrt{2}, x=\sqrt{2}}\) są równe odpowiednio wartościom pochodnej wielomianu \(\displaystyle{ x^{1000}+999}\) dla tych argumentów.
YyyYYyyyY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 19 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Reszta z dzielenia wielomianów - trudne

Post autor: YyyYYyyyY »

Brakowało mi tej równości pochodnych... z czego ona wynika? bo chyba tego nie widzę
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Reszta z dzielenia wielomianów - trudne

Post autor: lukasz1804 »

Wynika ona wprost z różniczkowania stronami równości powstałej po zastosowaniu twierdzenia o dzieleniu wielomianów, tj. \(\displaystyle{ x^{100}+99=P(x)(x^4-4x^2+4)+ax^3+bx^2+cx+d}\).
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Reszta z dzielenia wielomianów - trudne

Post autor: norwimaj »

W tym przykładzie ponadto można sobie uprościć życie podstawiając \(\displaystyle{ x^2=t}\).
ODPOWIEDZ