Proszę o pomoc
Rozłóż wielomiany na czynniki:
a) \(\displaystyle{ W(x)= 125x^{3} -150x^{2} +60x-8}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=5 x^{4} -5x}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +5x ^{2} +7x+3}\)
d) \(\displaystyle{ W(x)=4x ^{3} +4x ^{2} -9x-9}\)
e) \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} -x+6}\)
Rozkładanie wielomianów na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 kwie 2012, o 10:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Rozkładanie wielomianów na czynniki
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, o 19:10 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o tagach "[latex][/latex] ".
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o tagach "
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Rozkładanie wielomianów na czynniki
Jakie znasz metody rozkładania wielomianów (schemat Hornera)?
Poniżej trzy hinty z twierdzenia Bézouta:
- wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x}\), jeżeli wyraz wolny jest równy \(\displaystyle{ 0}\),
- wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x-1}\), jeżeli suma współczynników jest równa \(\displaystyle{ 0}\),
- wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x+1}\), jeżeli suma współczynników przy parzystych potęgach jest równa współczynnikom przy potęgach nieparzystych.
Poniżej trzy hinty z twierdzenia Bézouta:
- wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x}\), jeżeli wyraz wolny jest równy \(\displaystyle{ 0}\),
- wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x-1}\), jeżeli suma współczynników jest równa \(\displaystyle{ 0}\),
- wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x+1}\), jeżeli suma współczynników przy parzystych potęgach jest równa współczynnikom przy potęgach nieparzystych.