Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szymono94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2012, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Post autor: szymono94 »

Wielomiany, rozwiąż równanie.
\(\displaystyle{ 2x^{3}}\)\(\displaystyle{ -5x^{2}+8x=20}\)

\(\displaystyle{ 2x^{3}-5x^{2}+8-20 \le 0}\)

Rozkład na czynnki pierwsze

\(\displaystyle{ u(x)=x^{3}-3x^{2}+4x-12}\)
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Post autor: zidan3 »

w pierwszym wyłącz \(\displaystyle{ x}\) i zostanie ci trojmian kwadratowy.
W drugim widać, ze \(\displaystyle{ x_0=3}\) jest pierwiastkiem.
szymono94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2012, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Post autor: szymono94 »

Można prosić o jakieś wyjaśnienie, ponieważ nie byłem obecny na tych lekcjach i nie rozumię tego.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Post autor: zidan3 »

\(\displaystyle{ x^3-3x^2+4x-12=(x-3)(x^2+4)}\)
wiedzac, ze 3 jest pierwiastkiem podzielilem wielomian.
W pierwszym jdnak tzreba podobnie zrobic; na poczatku tej 20 nie zauwazylem.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Post autor: denatlu »

\(\displaystyle{ 2x^3-5x^{2}+8x=20\\
2x^3-5x^{2}+8x-20=0\\
2x^3+8x-5x^{2}-20=0\\
2x \left( x^2+4 \right) -5 \left( x^2+4 \right) =0\\
\left( x^2+4 \right) \left( 2x-5 \right) =0\\
\left( x^2+4 \right) \left( x- \frac{5}{2} \right) =0}\)


odp:
\(\displaystyle{ 2x^3-5x^{2}+8x-20=0 \Leftrightarrow x=\frac{5}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 13:03 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szymono94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2012, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Post autor: szymono94 »

Dzięki wszystkim. Jeszcze Denatlu jakbyś mógł wyjaśnić skąd się wzięły dwie ostatnie linie od tego
\(\displaystyle{ (x^{2}+4)(2x-5)=0}\)
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Rozwiąż nierówność i rozkład na czynniki

Post autor: denatlu »

\(\displaystyle{ ab+bc=}\)\(\displaystyle{ b(a+c)}\)

Wyciągasz wspólny czynnik przed nawias, tam jest to \(\displaystyle{ (x^2+4)}\).
\(\displaystyle{ 2x-5=0/:2}\)
\(\displaystyle{ x- \frac{5}{2} =0}\)
I wstawiasz w miejsce tego nawiasu, skąd to zostało wyciągnięte.
ODPOWIEDZ