Rozwiąż równanie.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
arak1488
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2012, o 14:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Rozwiąż równanie.

Post autor: arak1488 »

Witam,

Mam problem z dwoma przykładami rozwiązywania równań.
Nie byłem na tej lekcji i jeśli moglibyście mnie naprowadzić na rozwiązanie zadania, pokazać co i jak byłbym wdzięczny.

Oto 2 przykłady:

a) \(\displaystyle{ \frac{x+1}{x+2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{2x}{x+3}}\) = - \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)



b) \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x-1}}\) - \(\displaystyle{ \frac{x-4}{x+2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\)


Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: leapi »

1. wyznaczasz dziedzinę
2. dodajesz, odejmujeszesz ewentualnie mnożysz przez wspólny mianownik
ODPOWIEDZ