wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
Wartość wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + ax^{2} +bx+10}\)
w punkcie \(\displaystyle{ 1}\) jest równa \(\displaystyle{ 4}\), a jednym z miejsc zerowych jest liczba \(\displaystyle{ 5}\).
a) wyznacz parametry \(\displaystyle{ a,b}\).
b) wyznacz pozostałe miejsca zerowe tego wielomianu.
z czego skorzystać by rozwiązać zadanie tego typu?
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + ax^{2} +bx+10}\)
w punkcie \(\displaystyle{ 1}\) jest równa \(\displaystyle{ 4}\), a jednym z miejsc zerowych jest liczba \(\displaystyle{ 5}\).
a) wyznacz parametry \(\displaystyle{ a,b}\).
b) wyznacz pozostałe miejsca zerowe tego wielomianu.
z czego skorzystać by rozwiązać zadanie tego typu?
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=4 \\ W(5)=0 \end{cases}}\)
Jak wiesz że jednym miejscem zerowym jest \(\displaystyle{ 5}\), to odkryty już wielomian podziel przez \(\displaystyle{ x-5}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=4 \\ W(5)=0 \end{cases}}\)
Jak wiesz że jednym miejscem zerowym jest \(\displaystyle{ 5}\), to odkryty już wielomian podziel przez \(\displaystyle{ x-5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
Ok. A więc jeśli zrobimy z tego wielomianu funkcję
\(\displaystyle{ y=x^{3} + ax^{2} +bx+10}\) i wiemy że dla punktu 1 (współrzędna \(\displaystyle{ x}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ y=4}\))
Wstawiamy \(\displaystyle{ x=1}\), \(\displaystyle{ y=4}\) i masz
\(\displaystyle{ 4=1^{3} + 1^{2}a +1b+10}\)
to samo drugie x=5 y=0
\(\displaystyle{ 0=5^{3} + 5^{2}a +5b+10}\)
rozwiąż ten układ.
\(\displaystyle{ y=x^{3} + ax^{2} +bx+10}\) i wiemy że dla punktu 1 (współrzędna \(\displaystyle{ x}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ y=4}\))
Wstawiamy \(\displaystyle{ x=1}\), \(\displaystyle{ y=4}\) i masz
\(\displaystyle{ 4=1^{3} + 1^{2}a +1b+10}\)
to samo drugie x=5 y=0
\(\displaystyle{ 0=5^{3} + 5^{2}a +5b+10}\)
rozwiąż ten układ.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
\(\displaystyle{ 4= 1 + a + b + 10}\)
\(\displaystyle{ a +b=1+10-4}\)
\(\displaystyle{ a+b= 7}\)
\(\displaystyle{ 0 = 125 + 25a + 5b + 10}\)
\(\displaystyle{ 25a + 5b=125 + 10}\)
\(\displaystyle{ 25a + 5b=135}\)
\(\displaystyle{ a +b=1+10-4}\)
\(\displaystyle{ a+b= 7}\)
\(\displaystyle{ 0 = 125 + 25a + 5b + 10}\)
\(\displaystyle{ 25a + 5b=125 + 10}\)
\(\displaystyle{ 25a + 5b=135}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
Powinno być
\(\displaystyle{ a+b=-7 \\
25a+5b=-135}\)
no ok wyznacz z pierwszego \(\displaystyle{ a}\) i wstaw na dół obliczysz tak \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
\(\displaystyle{ a+b=-7 \\
25a+5b=-135}\)
no ok wyznacz z pierwszego \(\displaystyle{ a}\) i wstaw na dół obliczysz tak \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
Ty naprawdę masz takie braki ?
Jak to w jaki? Zamiast \(\displaystyle{ a}\) wstaw to, co Ci wyszło z pierwszego równania.
Jak to w jaki? Zamiast \(\displaystyle{ a}\) wstaw to, co Ci wyszło z pierwszego równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
tak, mam wielkie braki, cóż poradzę, jakoś je nadrabiam powoli.
\(\displaystyle{ 25a+5b -7 -b=135}\)
\(\displaystyle{ 25a+5b -7 -b=135}\)
- Katjusza
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 sty 2012, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
wyznacz parametr b. Pozostałe miejsca zerowe
Źle. Masz \(\displaystyle{ -7-b}\) wstawić zamiast \(\displaystyle{ a}\), a nie dodatkowo.sennheiser123 pisze:tak, mam wielkie braki, cóż poradzę, jakoś je nadrabiam powoli.
\(\displaystyle{ 25a+5b -7 -b=135}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy