Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sennheiser123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 14 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: sennheiser123 »

Rozwiąż równanie:

\(\displaystyle{ 3x^{3} - 2x^{2} - 6x + 4 = 0}\)

Grupowanie będzie wyglądać tak?

\(\displaystyle{ x^{2}(3x - 2) - 2(3x + 2)}\)

tak jest dobrze?
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: mario54 »

Minus w drugim nawiasie i jest dobrze.
sennheiser123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 14 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: sennheiser123 »

\(\displaystyle{ x^{2}(3x - 2) - 2(3x - 2)}\)

dalej grupując

\(\displaystyle{ (3x -2)(2 - x^{2})}\)

jest dobrze?
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: witek1902 »

\(\displaystyle{ (3x -2)(x^{2} -2)=(3x-2)(x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})}\)
sennheiser123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 14 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: sennheiser123 »

rozwiązaniem jest

\(\displaystyle{ x_{1}= -\sqrt{2} \ x_{2}= \sqrt{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 14:14 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: LaTeX "nie widzi" spacji. Odstęp uzyskujesz poprzez \ .
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: witek1902 »

Oraz \(\displaystyle{ 3x=2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3}}\)
ODPOWIEDZ