Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Vixy »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^3+px^2-x+q}\) przez trójmian \(\displaystyle{ (x+2)^2}\) wynosi 1-x .Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.


W(-2)=1
z tego wychodzi ze q=7-4p


czyli ma to postac \(\displaystyle{ x^3+px^2-x+7-4p}\)



pierwiastki wielomianow potrafie wyznaczac , jedynym problem jest wyznaczenie tego p
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: soku11 »

Lepiej bedzie w tym przypadku podzielic Wynik reszty przyrownaj do -x+1. Powinno wyjsc. POZDRO
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: *Kasia »

Może spróbuj zastosować to samo po raz drugi, ponieważ dzielisz przez kwadrat?

[ Dodano: 22 Luty 2007, 20:42 ]
I mi wyszło \(\displaystyle{ q=2-4p}\), ale mogłam się pomylić...
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Vixy »

no jest to kwadrat ale tutaj delta wynosi 0 wiec jest jeden pierwiastek soku mozesz mi to podzielic bo juz zapomnialam jak sie to robiło

[ Dodano: 22 Luty 2007, 21:45 ]
kasia jak to zrobiłaś ? przeciez tutaj jest tylko jeden pierwiastek
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: soku11 »

Nie wiem czy mam wszystko pisac, ale wychodzi po dzielniu przez
\(\displaystyle{ x^{2}+4x+4}\)
takie cos:
\(\displaystyle{ (-4p+11)x+q-4p+16}\)
Teraz przyrownujesz do reszty, czyli:
\(\displaystyle{ -4p+11=-1\quad i \quad q-4p+16=1}\)
\(\displaystyle{ -4p=-12\quad i \quad q=-15+4p}\)
\(\displaystyle{ p=3\quad i \quad q=-3}\)

Wzor wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-x-3}\)
Dla sprawdzenia podzielilem jeszcze raz i wyszlo POZDRO
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Vixy »

oki dzieki to zaraz bede musiala sobie przypomniec dzielenie wielomianów
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: *Kasia »

Ja rozpisałam w ten sposób:
\(\displaystyle{ x^3+px^2-x+q=x^3+2x^2+(p-2)x^2+2(p-2)x+(3-2p)x+(6-4p)}\)
I z tego mi wyszło \(\displaystyle{ q=6-4p}\) (wcześniej jeszcze błąd rachunkowy zrobiłam, który teraz zauważyłam...)
Ale mogłam się pomylić...
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: soku11 »

Dla ulatwienia podam dzielenie (sie poswiecilem i napisalem w PAINCIE ). Przepraszam za brzydki charakter pisma


POZDRO
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Vixy »

aaa wiem , to juz zauwazylam mi wyszlo q=7-4p


bez podzielenia tego wielomianu tutaj niestety nie obejdzie sie
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: max »

Można na to spojrzeć inaczej... i zamiast podzielić to pomnożyć...

Ale do rzeczy:
Z twierdzenia o dzieleniu mamy:
\(\displaystyle{ W(x) = P(x)(x + 2)^{2} + 1 - x}\)
gdzie \(\displaystyle{ P(x)}\) to wielomian stopnia pierwszego, czyli możemy zapisać go w postaci: \(\displaystyle{ ax + b}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ W(x) = (ax + b)(x + 2)^{2} + 1 - x =\\
= ax^{3} + (4a + b)x^{2} + (4a + 4b - 1)x + 1 + 4b}\)

I teraz przyrównując odpowiednie współczynniki mamy:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a = 1\\4a + b = p\\4a + 4b - 1 = -1\\1 + 4b = q\end{array} \\
ft\{\begin{array}{l}a = 1\\4 + b = p\\4 + 4b = 0\\1 + 4b = q\end{array} \\
ft\{\begin{array}{l}a = 1\\4 + b = p\\b = -1\\1 + 4b = q\end{array} \\
ft\{\begin{array}{l}a = 1\\p = 3\\b = -1\\q = -3\end{array} \\}\)

stąd:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + 3x^{2} - x - 3}\)
ODPOWIEDZ