Liczba rozwiązań równania jest równa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sennheiser123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 14 razy

Liczba rozwiązań równania jest równa

Post autor: sennheiser123 »

Liczba rozwiązań równania
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2} + 9x - 18 = 0}\) jest równa:

A \(\displaystyle{ \ 0}\)
B \(\displaystyle{ \ 1}\)

Jak takie równanie rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 14:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Liczba rozwiązań równania jest równa

Post autor: loitzl9006 »

Poprzez grupowanie wyrazów rozwiąż.

Odp. B
sennheiser123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 14 razy

Liczba rozwiązań równania jest równa

Post autor: sennheiser123 »

więc wyglądać to powinno tak?

\(\displaystyle{ (x^{3} - 2x^{2})-(9x - 18) = x^{2}(x-2)+ 9(x-2) = (x - 2)( x^{2} + 9)}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Liczba rozwiązań równania jest równa

Post autor: loitzl9006 »

Zgadza się (w sensie że wynik końcowy dobry), choć tutaj:
\(\displaystyle{ (x^{3} - 2x^{2}) \red - \black (9x - 18)}\)
powinien być plus.
sennheiser123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 14 razy

Liczba rozwiązań równania jest równa

Post autor: sennheiser123 »

a dlaczego odpowiedź to b?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Liczba rozwiązań równania jest równa

Post autor: loitzl9006 »

Dlatego że równanie ma jedno rozwiązanie (jakie?)
ODPOWIEDZ