Dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: lightinside »

Wstyd sie przyznać ale cos tego nie załapuje....

Miałabym prośbe czy mógłby ktoś mi to jakoś wytłumaczyć krok po kroku na przykładzie BARDZO PROSTYM??

może być pisemnie czy hornerem bez róznicy jak czytam to te liczby mi sie zlewają i nie widze co z czego

Bardzo Prosze o pomoc, Swiatełko
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: Chromosom »

lightinside, ja wykonuję dzielenie wielomianów w podobny sposób, jak rozkład na ułamki proste. Przykładowo, weźmy iloraz wielomianów: \(\displaystyle{ \frac{x^3-1}{x+2}}\). W celu zapisania odpowiedniej tożsamości, musimy stwierdzić, o ile stopień wielomianu w liczniku jest wyższy od stopnia wielomianu w mianowniku, i na tej podstawie dobrać odpowiednią tożsamość. W tym przypadku stopień wielomianu w liczniku jest o dwa większy, niż stopień wielomianu w mianowniku, czyli tożsamość wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \frac{x^3-1}{x+2}\equiv Ax^2+Bx+C+\frac{D}{x+2}}\)
Po pomnożeniu obu stron tożsamości przez \(\displaystyle{ x+2}\), przyjmuje ona postać:
\(\displaystyle{ x^3-1\equiv Ax^2(x+2)+Bx(x+2)+C(x+2)+D\\ x^3-1\equiv Ax^3+2Ax^2+Bx^2+2Bx+Cx+2C+D\\ 0\equiv(A-1)x^3+(2A+B)x^2+(2B+C)x+2C+D-1\\ \\ \begin{cases}A-1=0\\ 2A+B=0\\2B+C=0\\ 2C+D-1=0\end{cases}}\)
Następnie rozwiązujemy układ równań. Unikamy w ten sposób konieczności pisemnego dzielenia wielomianów. Napisz proszę, czy taki sposób jest dla Ciebie zrozumiały.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: lightinside »

Ale jaki?-- 6 maja 2012, o 13:42 --jak Ty pogrubiasz tą czcionke tak wogle? z ciekawości...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: Chromosom »

lightinside, edytowałem wypowiedź powyżej - wcześniej wysłałem zbyt wcześnie.

W celu pogrubienia czcionki naciśnij na nazwę użytkownika, widoczną po lewej stronie od wypowiedzi w formularzu służącym do wysłania wiadomości pojawi się nazwa umieszczona wewnątrz tagów .
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(x^4 - 3x^3 + 3x^2 -4x + 3) & : & (x-1) = x^3 - 2x^2 + x -3 \\
\underline{-x^4 + x^3} & & \\
\qquad -2x^3 + 3x^2 -4x +3 & & \\
\qquad \ \ \underline{2x^3 - 2x^2} & &\\
\qquad \qquad \qquad x^2 - 4x + 3 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-x^2 + x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad -3x + 3 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{3x - 3} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = 0 & &
\end{array}}\)


Jak jeszcze w szkole to było to tak się dzieliło
ODPOWIEDZ