Siemka mam taki podpunkt
\(\displaystyle{ x^{6} -4x ^{3} +4=0}\)
Zapewne jest to proste ale ja matmy nie ogarniam więc liczę na waszą pomoc
PZDr.
Równania szóstego stopnia
Równania szóstego stopnia
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 13:31 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równania szóstego stopnia
Można od razu zauważyć wzór skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ \left( x^3-2\right)^2=0}\)
Teraz kolejny wzór skróconego mnożenia i wielomian masz rozłożony
\(\displaystyle{ \left( x^3-2\right)^2=0}\)
Teraz kolejny wzór skróconego mnożenia i wielomian masz rozłożony