Wykaż prawdziwość nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Wykaż prawdziwość nierówności

Post autor: denatlu »

Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych i spełniona jest nierówność
\(\displaystyle{ (a+3b)^4\ge256ab^3}\)

Zadanie zalazłem na forum. Czy samo podniesienie do potęgi czwartej i przeniesienie na jedną stronę da nam spełnienie warunku, bo ja go jeszcze nie widzę.

Mile widziane są inne propozycje.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż prawdziwość nierówności

Post autor: Vax »

Z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną:
\(\displaystyle{ \frac{a+3b}{4} = \frac{a+b+b+b}{4} \ge \sqrt[4]{ab^3} \\ \\ \iff \\ \\ a+3b \ge 4\sqrt[4]{ab^3}/^4 \Leftrightarrow (a+3b)^4 \ge 256ab^3}\)
ODPOWIEDZ