równanie trójstopniowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

równanie trójstopniowe

Post autor: lubierachowac »

\(\displaystyle{ 4y^3+4x-4y=0}\)
\(\displaystyle{ 4x^3-4x+4y=0}\)
jak mam to rozwiązać? dodać stronami?
miodzio1988

równanie trójstopniowe

Post autor: miodzio1988 »

Zgadza sie
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

równanie trójstopniowe

Post autor: lubierachowac »

\(\displaystyle{ 4x^3+4y^3=0}\)
\(\displaystyle{ y=-x}\)
podstawiam i będzie:
\(\displaystyle{ x=0, y=0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie trójstopniowe

Post autor: piasek101 »

lubierachowac pisze: podstawiam i będzie:
\(\displaystyle{ x=0, y=0}\)
Nie tylko to.
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

równanie trójstopniowe

Post autor: lubierachowac »

w odpowiedziach widnieje mi jeszcze \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}, \sqrt{2} \right)}\) ale nie mam pojecia skąd to się wzięło.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie trójstopniowe

Post autor: piasek101 »

Wstaw zamiast y-greka (np do pierwszego) ten \(\displaystyle{ (-x)}\) i wyznacz.
ODPOWIEDZ