Wykres funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krlfilip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2012, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Wykres funkcji

Post autor: krlfilip »

Dana jest funkcja
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x ^{3}+2x ^{2}-x-2 }{ x ^{2}+x-2 }}\)

Narysuj wykres funkcji.

Proszę o naprowadzenie.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wykres funkcji

Post autor: ares41 »

Rozłóż wielomiany z licznika i mianownika na czynniki.
krlfilip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2012, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Wykres funkcji

Post autor: krlfilip »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{(x-1)(x+1)(x+2)}{(x-1)(x+2)}}\)

I co dalej ? : )
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wykres funkcji

Post autor: ares41 »

Dziedzina i skracamy.
krlfilip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2012, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Wykres funkcji

Post autor: krlfilip »

czyli rysujemy

\(\displaystyle{ f(x)=x+1 D= R /{1,-2}}\)
ODPOWIEDZ