nierówność wymierna

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

nierówność wymierna

Post autor: major37 »

Jak najszybciej rozwiązać taką nierówność wiedząc bo jest założenie \(\displaystyle{ n>0}\) a o to ona \(\displaystyle{ \frac{(n+6)(n+5)}{(n+10)(n+9)}< \frac{1}{2}}\) Ja zawszę to robię że to po prawej przenoszę na lewą i zmieniam znak. \(\displaystyle{ \frac{(n+6)(n+5)}{(n+10)(n+9)}- \frac{(n+10)(n+9)}{2(n+10)(n+9)}<0}\) i teraz standardowo jak nierówność wymierną zamieniam na iloczyn. Kiedyś widziałem jak ktoś na forum robił że jak mianownik jest stale dodatni to jakoś mnożył bo nie zmieni znaku nierówności. Ale to jest łatwiejszy sposób na to ?
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

nierówność wymierna

Post autor: mario54 »

Jak mianownik jest stale dodatni to możesz sobie na krzyż pomnożyć bo wiesz że nie odwrócisz znaku nierówności.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

nierówność wymierna

Post autor: Marcinek665 »

Z założenia \(\displaystyle{ n>0}\) możesz bezkarnie pomnożyć przez \(\displaystyle{ 2(n+10)(n+9)}\) i zostanie do rozwiązania nierówność:

\(\displaystyle{ 2(n+6)(n+5)-(n+10)(n+9) < 0}\)

I jest to chyba lepsze niż zamiana na wielomian \(\displaystyle{ 4}\) stopnia.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

nierówność wymierna

Post autor: major37 »

O właśnie o to mi chodziło dzięki
ODPOWIEDZ