Rozłożenie wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Rozłożenie wielomianu
Witam,
potrzebuję kilku wskazówek jak rozwiązać zadanie:
Po rozłożeniu na czynniki wielomian
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 8x^{2} +16}\)
ma postać?
potrzebuję kilku wskazówek jak rozwiązać zadanie:
Po rozłożeniu na czynniki wielomian
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 8x^{2} +16}\)
ma postać?
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Rozłożenie wielomianu
Major a to już chyba zależy czy mówimy o dziedzinie liczb rzeczywistych, czy też liczb zespolonych? Chociaż w tym przypadku i tak wielomian daje się rozłożyć na czynniki liniowe w dziedzinie liczb rzeczywistych.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Rozłożenie wielomianu
\(\displaystyle{ t^{2} - 8t + 16 \\
\Delta = 64 - 4 \cdot 1 \cdot 16 \\
\Delta = 0}\)
coś takiego?
\Delta = 64 - 4 \cdot 1 \cdot 16 \\
\Delta = 0}\)
coś takiego?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2012, o 15:44 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol delty to \Delta .
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol delty to \Delta .
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Rozłożenie wielomianu
No prawie ale ściślej rzecz ujmując to rozwiązujesz równanie: \(\displaystyle{ t^{2} - 8t + 16 = 0}\), a to jednak pewna różnica czy zapiszesz sam wielomian, czy też przyrównasz go do zera
No i dalej musisz jeszcze rozwiązać.
No i dalej musisz jeszcze rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2012, o 20:52 przez pawellogrd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Rozłożenie wielomianu
No chyba nie bardzo, przypomnij sobie jeszcze raz wzór na pierwiastki równania kwadratowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Rozłożenie wielomianu
faktycznie,
czyli
wzór \(\displaystyle{ x_{1} = - \frac{b}{2a}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2) = 0}\)
teraz powinno być dobrze?
czyli
wzór \(\displaystyle{ x_{1} = - \frac{b}{2a}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2) = 0}\)
teraz powinno być dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozłożenie wielomianu
pawellogrd, powinno być \(\displaystyle{ t^2-8t+16=0}\).
sennheiser123, skorzystaj lepiej ze wzoru skróconego mnożenia, otrzymasz \(\displaystyle{ t^2-8t+16=(t-4)^2}\); wracając teraz do zmiennej \(\displaystyle{ x}\) mamy \(\displaystyle{ (x^2-4)^2}\); rozłóż to wyrażenie na czynniki korzystając także z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia.
sennheiser123, skorzystaj lepiej ze wzoru skróconego mnożenia, otrzymasz \(\displaystyle{ t^2-8t+16=(t-4)^2}\); wracając teraz do zmiennej \(\displaystyle{ x}\) mamy \(\displaystyle{ (x^2-4)^2}\); rozłóż to wyrażenie na czynniki korzystając także z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
Rozłożenie wielomianu
czyli \(\displaystyle{ (x - 2)^{2} (x + 2 )^{2} = 0}\)
znajduję taką odpowiedź, więc zadanie rozwmiązane
znajduję taką odpowiedź, więc zadanie rozwmiązane
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozłożenie wielomianu
Nie przyrównuj wzoru wielomianu do zera, gdyż nie chodzi tu o rozwiązanie równania wielomianowego, a jedynie o znalezienie postaci iloczynowej wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Rozłożenie wielomianu
Tak, literówka, już poprawiłem.lukasz1804 pisze:pawellogrd, powinno być \(\displaystyle{ t^2-8t+16=0}\).
A odnośnie przyrównania do zera, żeby nie było wątpliwości dla autora tematu - chodziło o znalezienie miejsc zerowych, żeby rozłożyć wielomian, jednak w odpowiedzi należy podać wielomian rozłożony na te czynniki, wtedy podajemy już sam wielomian, bez przyrównywania go do zera
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Rozłożenie wielomianu
Można i na tym etapie zauważyć wzór skróconego mnożenia tj. \(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2=(a-b)^2}\):sennheiser123 pisze:\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 8x^{2} +16}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-4)^2}\) i potem zająć się nawiasem (kolejny wzór skróconego mnożenia)