Przykłady wielomianów
- rafcio_100
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
Przykłady wielomianów
Proszę o pomoc w zadaniach:
1.\(\displaystyle{ W(x)}\) jest stopnia \(\displaystyle{ 3}\) i ma trzy pierwiastki: \(\displaystyle{ -2, -1}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\). Czy wielomian \(\displaystyle{ P(x)=W(x) \cdot (x ^{3}+3x ^{2}+3x+1)}\) ma pierwiastki wielokrotne, jeśli tak, to jakie? Podaj krotność pierwiastka wielokrotnego.
2. Podaj przykład \(\displaystyle{ W(x)}\) spełniającego warunki:
a) stopień \(\displaystyle{ 8}\)
b) pierwiastki: \(\displaystyle{ -3}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\)
c) \(\displaystyle{ -3}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 3}\)-krotnym, \(\displaystyle{ 4}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 1}\)-krotnym
3. Podaj przykład \(\displaystyle{ W(x)}\) spełniającego warunki:
a) stopień \(\displaystyle{ 7}\)
b) pierwiastki: \(\displaystyle{ - \frac{1}{2} , 4, 3}\)
c) \(\displaystyle{ 4}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 1}\)-krotnym , \(\displaystyle{ 3}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 4}\)-krotnym, \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 2}\)-krotnym
d) wszystkie współczynniki są całkowite.
Czy do zadania 3. może być wielomian \(\displaystyle{ W(x)=4(x+ \frac{1}{2}) ^{2}(x-4)(x-3) ^{4}}\)
1.\(\displaystyle{ W(x)}\) jest stopnia \(\displaystyle{ 3}\) i ma trzy pierwiastki: \(\displaystyle{ -2, -1}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\). Czy wielomian \(\displaystyle{ P(x)=W(x) \cdot (x ^{3}+3x ^{2}+3x+1)}\) ma pierwiastki wielokrotne, jeśli tak, to jakie? Podaj krotność pierwiastka wielokrotnego.
2. Podaj przykład \(\displaystyle{ W(x)}\) spełniającego warunki:
a) stopień \(\displaystyle{ 8}\)
b) pierwiastki: \(\displaystyle{ -3}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\)
c) \(\displaystyle{ -3}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 3}\)-krotnym, \(\displaystyle{ 4}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 1}\)-krotnym
3. Podaj przykład \(\displaystyle{ W(x)}\) spełniającego warunki:
a) stopień \(\displaystyle{ 7}\)
b) pierwiastki: \(\displaystyle{ - \frac{1}{2} , 4, 3}\)
c) \(\displaystyle{ 4}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 1}\)-krotnym , \(\displaystyle{ 3}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 4}\)-krotnym, \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ 2}\)-krotnym
d) wszystkie współczynniki są całkowite.
Czy do zadania 3. może być wielomian \(\displaystyle{ W(x)=4(x+ \frac{1}{2}) ^{2}(x-4)(x-3) ^{4}}\)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2012, o 21:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- rafcio_100
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Przykłady wielomianów
Może być.Czy do zadania 3. może być wielomian \(\displaystyle{ W(x)=4(x+ \frac{1}{2}) ^{2}(x-4)(x-3) ^{4}}\)
- rafcio_100
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
- rafcio_100
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
Przykłady wielomianów
No właśnie nie mam pojęcia, jak ułożyć wielomian z tymi pierwiastkami, żeby był 8 stopnia.
Mam rozumieć, że P(x) będzie wyglądało tak:
\(\displaystyle{ P(x)=(x+2)(x-4)(x+1) ^{4}}\)?
I w takim razie \(\displaystyle{ -1}\) będzie pierwiastkiem 4-krotnym?
Mam rozumieć, że P(x) będzie wyglądało tak:
\(\displaystyle{ P(x)=(x+2)(x-4)(x+1) ^{4}}\)?
I w takim razie \(\displaystyle{ -1}\) będzie pierwiastkiem 4-krotnym?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przykłady wielomianów
Tak masz (-1) czterokrotny.
A ósmy stopień - normalnie - najwyższa potęga x-sa po wykonaniu mnożeń.
Którego stopnia jest ten ostatni \(\displaystyle{ P(x)}\) ?
A ósmy stopień - normalnie - najwyższa potęga x-sa po wykonaniu mnożeń.
Którego stopnia jest ten ostatni \(\displaystyle{ P(x)}\) ?
- rafcio_100
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
Przykłady wielomianów
No czwartego.
Czyli jak będzie \(\displaystyle{ W(x)=(x+3) ^{3}(x-4)}\) to będzie 8 stopnia?
Czyli jak będzie \(\displaystyle{ W(x)=(x+3) ^{3}(x-4)}\) to będzie 8 stopnia?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przykłady wielomianów
Ten jest szóstego bo \(\displaystyle{ x\cdot x\cdot x^4=x^6}\)rafcio_100 pisze:\(\displaystyle{ P(x)=(x+2)(x-4)(x+1) ^{4}}\)
A (puki co) \(\displaystyle{ W(x)}\) masz czwartego.
- rafcio_100
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
Przykłady wielomianów
No tak P(x) jest szóstego, myślałem że chodzi Ci o potęgę przy ostatnim pierwiastku.
Nie wiem jak ułożyć W(x) do drugiego zadania :/
Nie wiem jak ułożyć W(x) do drugiego zadania :/
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przykłady wielomianów
Jeśli tylko (-3) i (4) mają być pierwiastkami to dołóż czynnik drugiego stopnia który nie ma pierwiastków.rafcio_100 pisze:\(\displaystyle{ W(x)=(x+3) ^{3}(x-4)}\)