dane jest wyrażenie ...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bella919
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 1 raz

dane jest wyrażenie ...

Post autor: Bella919 »

Dane jest wyrażenie \(\displaystyle{ W(x)=\frac{2x ^{2}-4}{x+5}}\) w punkcie \(\displaystyle{ x=\sqrt{3}}\) . Wynik przedstaw w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.

Może to proste zadanie, ale zrobiłam je na kilka sposóbów i w ogóle wynik mi sie nie zgadza ;( staram sie robic dobrze ale calkiem inne liczby, jak to zrobic krok po kroku?? Blagam
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

dane jest wyrażenie ...

Post autor: macik1423 »

Podstawiasz i usuwasz niewymierność z mianownika.
Bella919
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 1 raz

dane jest wyrażenie ...

Post autor: Bella919 »

Podstawiłam, ale wynik wychodzi mi inny niż powinien być. Nie mam juz pomysłu jak to powinno być.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

dane jest wyrażenie ...

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot ( \sqrt{3})^{2}-4 }{ \sqrt{3}+5 }= \frac{2}{\sqrt{3}+5} \cdot \frac{\sqrt{3}-5}{\sqrt{3}-5}= \frac{2(\sqrt{3}-5)}{3-25}= \frac{2(\sqrt{3}-5)}{-22}= \frac{\sqrt{3}-5}{-11}= \frac{5-\sqrt{3}}{11}}\)
ODPOWIEDZ