Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marta8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 10 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: marta8 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-28x+m}\) gdzie m należy do R. Wyznacz wszystkie m dla których jeden pierwiastek wielomianu jest dwa razy większy niż drugi pierwiastek tego wielomianu
Awatar użytkownika
Puzon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
Pomógł: 20 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Puzon »

marta8 pisze:Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-28x+m}\) gdzie m należy do R. Wyznacz wszystkie m dla których jeden pierwiastek wielomianu jest dwa razy większy niż drugi pierwiastek tego wielomianu
niech p i 2p to pierwiastki wielomianu, wtedy
\(\displaystyle{ W(p)=0\,\,\,\,W(2p)=0}\)
zatem
\(\displaystyle{ p^3-28p+m=(2p)^3-28\cdot2p+m=0}\)
czyli
wystarczy rozwiązać ukł. równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}(2p)^3-28\cdot2p+m=0\\p^3-28p+m=0\end{array}}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Tristan »

Można również skorzystać z wzorów Viete'a dla wielomianów trzeciego stopnia. Dla tego wielomianu mamy \(\displaystyle{ x_{1} +x_{2}+x_{3}=0 \wedge x_{1}x_{2} + x_{2}x_{3}+x_{3}x_{1}=-28 \wedge -x_{1}x_{2}x_{3}=m}\). Podstawiając \(\displaystyle{ x_{2}=2x_{1}}\) łatwo obliczymy, że \(\displaystyle{ x_{3}=-3x_{1}}\), a wtedy z drugiego równania otrzymamy, że \(\displaystyle{ x_{1}^2=4}\). Stąd dostaniemy dwie możliwości: \(\displaystyle{ x_{1}=2, x_{2}=4, x_{3}=-6}\) lub \(\displaystyle{ x_{1}=-2, x_{2}=-4 , x_{3}=6}\). Teraz już wyliczamy, że \(\displaystyle{ m=-48 \vee m=48}\).
marta8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 10 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: marta8 »

z tego układu wychodzi mi x=o x=-2 x=2 czyli m=0 m=48 m=-48 jak odrzucić m=o jakie założenie?
mares43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gd
Pomógł: 1 raz

Wielomian z parametrem

Post autor: mares43 »

wczesniej musisz odrzucic x=0 ponieważ jezeli jeden pierwiastek jest równy zero to drugi tez bedzie zero, a w poleceniu jest napisane ze jest o dwa razy wiekszy wiec automatycznie odrzucasz...
Awatar użytkownika
Fundak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 19 lut 2007, o 10:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci?
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 4 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Fundak »

Mam to samo zadanie i wydaje mi się że skróciłaś treść. Bo ja mam: "wyznacz wszytskie wartości parametru m, dla których jeden różny od zera pierwiastek wielomianu W jest dwa razy większy niż drugi pierwiastek tego wielomianu". Z tego wychodzi że x nie może być zerem bo ma on być różny od zera. Chyba że masz taką treść którą napisałaś, to wtedy dla m=0, x będzie wynosił również 0, a skoro nie będzie pierwiatkiem podwójnym, to drugi pierwiastek nie może być różny od zera. Tak to umie tylko wytłumaczyć.
ODPOWIEDZ