podzielność wielomianu (parametr)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 10 razy
podzielność wielomianu (parametr)
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-x^{3}+3x^{2}+mx+2}\) zmiennej x, gdzie \(\displaystyle{ m\in R}\)Wyznacz wszystekie m dla których wielomian W(x) jest podzielny przez \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}-x+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
podzielność wielomianu (parametr)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-x+1)x^2+(2x^2+mx+2)}\)
Czyli \(\displaystyle{ 2x^2+mx+2}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\).
Zatem \(\displaystyle{ m=-2}\)
Czyli \(\displaystyle{ 2x^2+mx+2}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\).
Zatem \(\displaystyle{ m=-2}\)