Różnowartościowść funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Różnowartościowść funkcji
Witam, jestem nowy nie wiem czy dałem temat do dobrego działu. Mam problem z pewnym zadaniem.
Udowodnij na podstawie definicji, że funkcja \(\displaystyle{ f:\langle 2,+\infty)\to\mathbb{R}}\) określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)= x^{3} - 4x}\) jest różnowartościowa.
Pozdrawiam.
Udowodnij na podstawie definicji, że funkcja \(\displaystyle{ f:\langle 2,+\infty)\to\mathbb{R}}\) określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)= x^{3} - 4x}\) jest różnowartościowa.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, o 16:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Różnowartościowść funkcji
Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a.
Mamy funkcję zadaną wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x^3-4x}\). Z definicji różnowartościowości:
\(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2) \Rightarrow x_1=x_2}\).
Wybierzmy dowolne \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) z przedziału \(\displaystyle{ \langle 2,+\infty)}\). Wtedy, jeżeli zachodzi:
\(\displaystyle{ (x_1)^3-4x_1 = (x_2)^3-4x_2}\)
to mamy pokazać, że zachodzi \(\displaystyle{ x_1=x_2}\).
Rozwiążmy to dalej:
\(\displaystyle{ (x_1)^3-4x_1 - (x_2)^3+4x_2 = 0 \\ (x_1)^3-(x_2)^3 - 4(x_1 - x_2)=0}\)
Zbijmy wyrażenia ze wzoru \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\):
\(\displaystyle{ (x_1-x_2)((x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2) - 4(x_1 - x_2)=0}\)
Włączmy \(\displaystyle{ 4}\) pod wspólny nawias:
\(\displaystyle{ (x_1-x_2)((x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4)=0}\)
Kiedy iloczyn jest równy \(\displaystyle{ 0}\)?
Mamy funkcję zadaną wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x^3-4x}\). Z definicji różnowartościowości:
\(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2) \Rightarrow x_1=x_2}\).
Wybierzmy dowolne \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) z przedziału \(\displaystyle{ \langle 2,+\infty)}\). Wtedy, jeżeli zachodzi:
\(\displaystyle{ (x_1)^3-4x_1 = (x_2)^3-4x_2}\)
to mamy pokazać, że zachodzi \(\displaystyle{ x_1=x_2}\).
Rozwiążmy to dalej:
\(\displaystyle{ (x_1)^3-4x_1 - (x_2)^3+4x_2 = 0 \\ (x_1)^3-(x_2)^3 - 4(x_1 - x_2)=0}\)
Zbijmy wyrażenia ze wzoru \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\):
\(\displaystyle{ (x_1-x_2)((x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2) - 4(x_1 - x_2)=0}\)
Włączmy \(\displaystyle{ 4}\) pod wspólny nawias:
\(\displaystyle{ (x_1-x_2)((x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4)=0}\)
Kiedy iloczyn jest równy \(\displaystyle{ 0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Różnowartościowść funkcji
Kiedy \(\displaystyle{ x _{1} lub x _{2} = 0}\) ? Ale dziedzina funkcji jest \(\displaystyle{ <2, + \infty>}\).
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Różnowartościowść funkcji
Nie, wstaw sobie za jedną ze zmiennych \(\displaystyle{ 0}\) i przekonaj się, że to nie jest tak. Powyższy iloczyn jest równy \(\displaystyle{ 0}\), gdy któryś z czynników, \(\displaystyle{ x_1 - x_2}\) lub \(\displaystyle{ (x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4}\), jest równy \(\displaystyle{ 0}\). Co z tego wynika?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 kwie 2012, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Różnowartościowść funkcji
Muszę pokazać, że \(\displaystyle{ x _{1} = x _{2}}\) czyli są równe, czyli funkcja jest funkcją różnowartościową.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Różnowartościowść funkcji
No tak, a skoro wiesz z równości na końcu, że:
\(\displaystyle{ x_1-x_2 = 0 \vee (x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4=0}\)
to czy jest prawdą, że \(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2) \Rightarrow x_1=x_2}\)?
\(\displaystyle{ x_1-x_2 = 0 \vee (x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4=0}\)
to czy jest prawdą, że \(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2) \Rightarrow x_1=x_2}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Różnowartościowść funkcji
Ja widzę z tego tylko, że \(\displaystyle{ x_1 = x_2 \Rightarrow f(x_1) = f(x_2)}\). Nie widzę natomiast
\(\displaystyle{ f(x_1) = f(x_2) \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ x_1= x_2}\)
Skąd mam wiedzieć, że \(\displaystyle{ (x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4=0}\) zeruje się tylko wtedy gdy\(\displaystyle{ x_1 =x_2}\)?
\(\displaystyle{ f(x_1) = f(x_2) \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ x_1= x_2}\)
Skąd mam wiedzieć, że \(\displaystyle{ (x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4=0}\) zeruje się tylko wtedy gdy\(\displaystyle{ x_1 =x_2}\)?
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Różnowartościowść funkcji
Nie zeruje się. Dla danej dziedziny drugi czynnik nie zeruje się w ogóle, natomiast pierwszy zawsze, gdy \(\displaystyle{ x_1=x_2}\), z czego wynika, że \(\displaystyle{ f(x_1) = f(x_2) \Rightarrow x_1= x_2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Różnowartościowść funkcji
Aaa, fakt. Nie zeruje się wcale. Nie zauważyłem. Dzięki ;D
Po prostu myślałem, że jest taka para \(\displaystyle{ x_1, x_2}\), gdzie \(\displaystyle{ x_1 \neq x_2 \wedge (x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4=0}\)
Wtedy chyba nie można by było wyprowadzić wniosku, że \(\displaystyle{ f(x_1) = f(x_2) \Rightarrow}\)\(\displaystyle{ x_1=x_2}\). Mam rację?
Po prostu myślałem, że jest taka para \(\displaystyle{ x_1, x_2}\), gdzie \(\displaystyle{ x_1 \neq x_2 \wedge (x_1)^2+x_1 x_2 +(x_2)^2-4=0}\)
Wtedy chyba nie można by było wyprowadzić wniosku, że \(\displaystyle{ f(x_1) = f(x_2) \Rightarrow}\)\(\displaystyle{ x_1=x_2}\). Mam rację?
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Różnowartościowść funkcji
Tak, dokładnie
Już 6lat nie rozwiązywałem przykładów tego typu. Się pozapominało trochę. Dzięki raz jeszcze
Edited: Albo raczej pokazali, że funkcja nie była różnowartościowa. Nie wiem czy jest taki termin jak "funkcja nieróżnowartościowa"
Już 6lat nie rozwiązywałem przykładów tego typu. Się pozapominało trochę. Dzięki raz jeszcze
Edited: Albo raczej pokazali, że funkcja nie była różnowartościowa. Nie wiem czy jest taki termin jak "funkcja nieróżnowartościowa"