Wielomian minimanego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
takeshi2318
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wielomian minimanego stopnia

Post autor: takeshi2318 »

Znajdź wielomian minimalnego stopnia W, taki że:
\(\displaystyle{ W(0) = 1\\
W(1) = 2\\
W(3) = 1}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 11:02 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian minimanego stopnia

Post autor: piasek101 »

Szukaj drugiego stopnia.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wielomian minimanego stopnia

Post autor: »

Najszybciej rachunkowo jest zauważyć, że \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 3}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)-1}\).

Q.
takeshi2318
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wielomian minimanego stopnia

Post autor: takeshi2318 »

Dzięki za odpowiedź. Moglibyście jeszcze napisać jak mam się zabrać za to:
Proszę znaleźć wielomian p minimalnego stopnia spełniający

\(\displaystyle{ p(1) = 2 \\ \\ p'(1) = 3 \\ \\ p(2) = 6 \\ \\ p'(2) = 7 \\ \\ p''(2) = 8}\)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2012, o 08:20 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Odstęp uzyskujesz poprzez \ , zaś do nowej linijki przenosisz się za pomocą \\ .
ODPOWIEDZ