Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Rozwiąż równanie.
Nie wiem jak rozwiązać to ten układ ... Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{3}-x+y=0\\y^{3}+x-y=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{3}-x+y=0\\y^{3}+x-y=0\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, o 13:58 przez mati1717, łącznie zmieniany 2 razy.
Rozwiąż równanie.
Analitycznie: Wyznacz x z pierwszego.
Numerycznie: Metoda Newtona dla układów równań nieliniowych.
Numerycznie: Metoda Newtona dla układów równań nieliniowych.
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Rozwiąż równanie.
Dodałem i wychodzi mi, że : \(\displaystyle{ x^{3}=-y^{3}}\) Do czego teraz podstawić to ??
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Rozwiąż równanie.
podstaw \(\displaystyle{ -y}\) za \(\displaystyle{ x}\) do pierwszego równania.-- poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 17:56 --Albo \(\displaystyle{ -x}\) zamiast \(\displaystyle{ y}\), wygodniej
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Rozwiąż równanie.
Dobrze, ale zgubiłeś jeszcze dwa rozwiązania.-- 16 kwi 2012, o 18:03 --Bo w sumie 3 pary liczb spełniają równanie - Ty podałeś tylko jedno z trzech rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Rozwiąż równanie.
Nie.
\(\displaystyle{ -y^3 + 2y = 0}\)
\(\displaystyle{ y(2-y^2) = 0...}\)
Dalej zastosować wzór na różnicę kwadratów i zastanowić się kiedy zeruje się iloczyn.
\(\displaystyle{ -y^3 + 2y = 0}\)
\(\displaystyle{ y(2-y^2) = 0...}\)
Dalej zastosować wzór na różnicę kwadratów i zastanowić się kiedy zeruje się iloczyn.