Dany jest wielomian W(x)=ax^5+bx�+c. Znajdź wartości współczynników a,b oraz c, jeżeli wiadomo, że W(√2)=4, W(-√2)=-12 i W(0)=-10.
Pomóżcie ...
Wiem, że należy podstawić i zrobić układ 3 równań, ale coś nie wychodzi...
Problem z znalezieniem wspólczynników wielomianu
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Problem z znalezieniem wspólczynników wielomianu
Post jest czytelny, ale radzę zapoznać się z LaTeX-em.
W którym momencie coś Ci nie wychodzi?
Masz trzy równania: \(\displaystyle{ 4=4 \sqrt{2} a + 2b+c -12=-4 \sqrt{2}+2b+c -10=c}\)
Pokaż, ja je rozwiązujesz, a jeśli będzie błąd, to na pewno znajdziemy go i poprawimy.
W którym momencie coś Ci nie wychodzi?
Masz trzy równania: \(\displaystyle{ 4=4 \sqrt{2} a + 2b+c -12=-4 \sqrt{2}+2b+c -10=c}\)
Pokaż, ja je rozwiązujesz, a jeśli będzie błąd, to na pewno znajdziemy go i poprawimy.
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 4 razy
Problem z znalezieniem wspólczynników wielomianu
Ojjj ... Zamiast 2b napisałem b . Dzięki! Gdyby nie Ty, nie zauważyłbym tego!
[ Dodano: 20 Luty 2007, 18:03 ]
Punkt dla ciebie ;D!
[ Dodano: 24 Luty 2007, 16:03 ]
Jeszcze jeden problem z wyznaczeniem współczynników. Mianowicie, mam wyznaczyć współczynnik b i c tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x) * F(x) - F(x)}\) był wielomianem zerowym, jeśli
\(\displaystyle{ W(x) = -3x+5
F(x) = ax^{2}+bx+c
H(x) = -3x^{3}-x^{2}-2x+20}\)
Wiem, że trzeba wymnożyć, odjąć, pogrupować, a później zapisać to w postaci np. 2a+6=0 i obliczyć współczynnik b i c. Ale znów mi coś nie wychodzi! Gdzieś mam jakiś malutki błąd, którego nie mogę dostrzec (może przez moją wadę wzroku ). Dzięki z góry za pomoc!
[ Dodano: 20 Luty 2007, 18:03 ]
Punkt dla ciebie ;D!
[ Dodano: 24 Luty 2007, 16:03 ]
Jeszcze jeden problem z wyznaczeniem współczynników. Mianowicie, mam wyznaczyć współczynnik b i c tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x) * F(x) - F(x)}\) był wielomianem zerowym, jeśli
\(\displaystyle{ W(x) = -3x+5
F(x) = ax^{2}+bx+c
H(x) = -3x^{3}-x^{2}-2x+20}\)
Wiem, że trzeba wymnożyć, odjąć, pogrupować, a później zapisać to w postaci np. 2a+6=0 i obliczyć współczynnik b i c. Ale znów mi coś nie wychodzi! Gdzieś mam jakiś malutki błąd, którego nie mogę dostrzec (może przez moją wadę wzroku ). Dzięki z góry za pomoc!