wielomian podzielny przez trójmian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ahhha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 6 mar 2012, o 16:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 22 razy

wielomian podzielny przez trójmian

Post autor: ahhha »

dla jakich paramterów m i k wielomian

\(\displaystyle{ w(x)=m x^{4}+(2k-1)x^{3}+(log2)x ^{2}+1}\)

jest podzielny przez trójmian

\(\displaystyle{ p(x)= x^{2}-x-2}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

wielomian podzielny przez trójmian

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ p(x)=(x-2)(x+1)}\) i \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -1}\) muszą być pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ w}\). Spróbuj wyjaśnić dlaczego.
ODPOWIEDZ