Czytałem na pewnej stronie jak się rozwiązuje różne równania wielomianowe, ale jak przychodzi co do czego to nie wiem jak zrobić. Oto przykłady z którymi sobie nie mogę poradzić:
\(\displaystyle{ x^{4} -2x^{3} - x^{2} -6x = 0}\)
\(\displaystyle{ 5x^{3} + 5x^{2} - 7x - 7 = 0}\)
Problem z równaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 kwie 2012, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Problem z równaniem
Rozłóż lewe strony równań na czynniki i każdy z nich przyrównaj do zera
\(\displaystyle{ x(x ^{3}-2x ^{2}-x-6)=0}\)
Pierwiastkiem wielomianu w nawiasie jest liczba 3,rozłóż go więc na czynniki przez dzielenie.
w drugim rozłóż wielomian na czynniki przez grupowanie i wyłaczanie wspólnego czynnika przed nawias
\(\displaystyle{ x(x ^{3}-2x ^{2}-x-6)=0}\)
Pierwiastkiem wielomianu w nawiasie jest liczba 3,rozłóż go więc na czynniki przez dzielenie.
w drugim rozłóż wielomian na czynniki przez grupowanie i wyłaczanie wspólnego czynnika przed nawias