Równanie wielomianowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
KubaW93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 kwie 2012, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie wielomianowe.

Post autor: KubaW93 »

Witam, proszę o pomoc.

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} = a}\) wiedząc, że jego trzy pierwiastki tworzą ciąg arytmetyczny.

Z góry dziękuje .
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Równanie wielomianowe.

Post autor: Glo »

\(\displaystyle{ W(x)=x^3+x^2-a}\)

ale również:

\(\displaystyle{ W(x)=(x-b_1)(x-(b_1+r))(x-(b_1-2r))}\)

Musi zachodzić równość współczynników. Otrzymamy trzy równania na trzy niewiadome - może być żmudnie ale powinno wyjść .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie wielomianowe.

Post autor: »

Ze wzorów Viete'a wynika, że pierwiastki sumują się do \(\displaystyle{ -1}\), więc środkowy wyraz tego ciągu arytmetycznego to \(\displaystyle{ -\frac 13}\). Skoro więc ta liczba jest pierwiastkiem, to musi być: \(\displaystyle{ a=\frac{2}{27}}\). Skoro zaś znamy jeden z pierwiastków równania trzeciego stopnia, to bez trudu można znaleźć dwa pozostałe (i sprawdzić, że wówczas istotnie cała trójka tworzy ciąg arytmetyczny).

Q.
KubaW93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 kwie 2012, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie wielomianowe.

Post autor: KubaW93 »

Okej, dzięki wielkie

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ