Nie rozumiem tego przejścia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
snoopy7557
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 kwie 2012, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: snoopy7557 »

\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} -9x - 9 = 0\\
x^{2}(x + 1) - 9(x + 1) = 0\\
(x + 1)(x^{2} - 9) = 0\\
(x + 1)(x - 3)(x + 3) = 0}\)

Pomocy, nie rozumiem, nie potrafię ogarnąć tego przerzucenia x^2 z początku do drugiego nawiasu. Chodzi mi o to co jest w drugiej linijce i zmiana jaka nastąpiła w trzeciej linii. Jutro zaliczam wielomiany a ja nie rozumiem tej prostej operacji. Mógłby ktoś to jakoś jaśniej rozpisać, co się dzieje, że znika x^2 z początku i magicznym cudem trafia w inne miejsce.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, o 23:15 przez snoopy7557, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: piasek101 »

To wykasuj ten link.

Z pierwszej do drugiej - wyłączyli \(\displaystyle{ x^2}\) z pierwszych dwóch (przed nawias); oraz \(\displaystyle{ -9}\) z następnych dwóch.

Z drugiej do trzeciej - wyłączyli \(\displaystyle{ (x+1)}\) z dwóch części które były przed nawias.
chuckstermajster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 23 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: chuckstermajster »

Wyłączony wspólny czynnik przed nawias. Konkretnie \(\displaystyle{ (x+1)}\) przed nawias
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: piasek101 »

A moje jest niewidzialne ?
chuckstermajster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 23 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: chuckstermajster »

Hah, wybacz, jeśli poczułeś się urażony, jak zaczynałem pisać, to Twojego jeszcze nie było
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: piasek101 »

Ale jak kończyłeś było - przecież Ci nawet informacja wyskoczyła.

Urażony - nie, już się przyzwyczaiłem, jednak chcę aby innym to nie weszło w nawyk.
chuckstermajster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 23 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: chuckstermajster »

Musiałem nie zwrócić uwagi na informację. Albo Adblock coś poblokował, nie wiem.

Zwykle nie powielam bytów ponad konieczność
snoopy7557
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 kwie 2012, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Nie rozumiem tego przejścia

Post autor: snoopy7557 »

Heh, takie to proste a nie zauważyłem.. Żebym tylko na zaliczeniu nie strzelił takiej gafy.. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ