suma Newtona pierwiastków wielomianu-wyprowadzenie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pl
Podziękował: 12 razy

suma Newtona pierwiastków wielomianu-wyprowadzenie

Post autor: krotka »

Memy dany wieloman \(\displaystyle{ P \in \mathbb{R}}\), stopnia \(\displaystyle{ n}\), oraz \(\displaystyle{ x_1, x_2, ... , x_n}\) są jego pierwiastkami w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\). Dla \(\displaystyle{ i \ge 0}\) mamy zbiór \(\displaystyle{ N_i= \sum_{i=1}^{n}}\). Elementy \(\displaystyle{ N_i}\) nazwyamy sumami Nwetona pierwiastków wielomianu P, o współczynnikach całkowitych. Są one wieloaminami symetrycznymi pierwiastków wielomianu P. Stąd jeżeli \(\displaystyle{ P=a_0 x^n+a_1 x^{n-1}+...+a_n}\),sumy Nwetona mogżna przedstawić jako wielomiany o współczynnikach \(\displaystyle{ a_1/a_0, ..., a_n/a_0}\) o współćzynnikach całkowitych.
(ostatnie zdanie nie wiem czy dobrze rozumiem bo to z angielskiego tekstu).

I teraz przykład w którym nie rozumiem jak otrzymujemy poszczególne zależności:
PRZYKŁAD:
Pokazujemy że rozwinięciem pochodnej logartymiczej (czyli \(\displaystyle{ P`/P}\)) w serii \(\displaystyle{ 1/x}\) jest \(\displaystyle{ \sum_{1=0}^{ \infty }N_i (1/x)^{1+i}}\). Wnioskując z tego faktu otrzymujemy następujące zależności:
\(\displaystyle{ N_0=n \newline
a_0 N_1=-a_1\newline
a_0 N_2=-(N_1 a_1+2a_2)\newline
...\newline}\)

\(\displaystyle{ a_0=-(N_{i-1}a_1+N_{i-2}a_2+...+N_1a_{i-1}+ia_i)}\) jeśli \(\displaystyle{ i \le n}\)
\(\displaystyle{ a_0=-(N_{i-1}a_1+N_{i-2}a_2+...+N_{i-n}a_n)}\) jeśli \(\displaystyle{ i > n}\).

Skąd i jak wynikają te zależności?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

suma Newtona pierwiastków wielomianu-wyprowadzenie

Post autor: Mariusz M »

Kod: Zaznacz cały

http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1109.pdf
Tutaj masz trochę po polsku o tym
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

suma Newtona pierwiastków wielomianu-wyprowadzenie

Post autor: denatlu »

Jaki to jest zakres? Matura rozszerzona?
krotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pl
Podziękował: 12 razy

suma Newtona pierwiastków wielomianu-wyprowadzenie

Post autor: krotka »

dziękuję za polską wersję, mam nadzieję że pomoże a zakres to studia
ODPOWIEDZ