wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^4+(a+b)x^3+(a-b)x^2-3x-2 , x \in R}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2+x-2.}\) Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
\(\displaystyle{ P(x)=(x+2)(x-1)}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ a=2}\), \(\displaystyle{ b=1}\), to jest dobry wynik? Zrobiłem to w układzie równań, a jest jakiś jeszcze sposób?
Wyznacz współrzędne wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 27 gru 2011, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz współrzędne wielomianu
Jaki zrobiłeś ten układ równań?
To nie robiło się przypadkiem tak, że W(-2)=0 i W(1)=0
To nie robiło się przypadkiem tak, że W(-2)=0 i W(1)=0
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wyznacz współrzędne wielomianu
Wynik dobry.
Jak zgaduję rozwiązałeś to wstawiając w miejsce \(\displaystyle{ x}\) kolejno \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -2}\).
Inny sposób to po prostu dostrzeżenie, że jeżeli \(\displaystyle{ W(x) = P(x) \ast Q(x)}\) to \(\displaystyle{ Q(x)}\) musi być stopnia drugiego, z końcówką \(\displaystyle{ +1}\), a w konsekwencji z koncówką \(\displaystyle{ +2x + 1}\). Zatem \(\displaystyle{ Q(x) = x^{2} + 2x + 1}\). Teraz mnożysz i uzyskujesz: \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + 3x^{3} + x^{2} - 3x -2}\). No i masz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a + b = 3 \\ a - b = 1 \end{cases}}\)
Jak zgaduję rozwiązałeś to wstawiając w miejsce \(\displaystyle{ x}\) kolejno \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -2}\).
Inny sposób to po prostu dostrzeżenie, że jeżeli \(\displaystyle{ W(x) = P(x) \ast Q(x)}\) to \(\displaystyle{ Q(x)}\) musi być stopnia drugiego, z końcówką \(\displaystyle{ +1}\), a w konsekwencji z koncówką \(\displaystyle{ +2x + 1}\). Zatem \(\displaystyle{ Q(x) = x^{2} + 2x + 1}\). Teraz mnożysz i uzyskujesz: \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + 3x^{3} + x^{2} - 3x -2}\). No i masz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a + b = 3 \\ a - b = 1 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2012, o 13:27 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz współrzędne wielomianu
No tak, podstawiłem za iksa \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ 1}\) przyrównałem do zera - to wszystko w układzie a potem wyliczyłem \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)