ciąg geometryczny z pierwiastków równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
misio_klb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 16 lis 2009, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 2 razy

ciąg geometryczny z pierwiastków równań

Post autor: misio_klb »

Liczby \(\displaystyle{ a , b}\) są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^{2} + 8x + s = 0}\) , a liczby \(\displaystyle{ c ,d}\) są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^{2} + 72x + t = 0}\). Ciąg \(\displaystyle{ (a, b, c , d)}\) jest malejącym ciągiem geometrycznym. Oblicz \(\displaystyle{ s \ i \ t.}\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 22:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Odstęp pomiędzy wyrażeniami w LaTeX-u uzyskujesz poprzez \ , np. wyrażenie1 \ wyrażenie2 .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ciąg geometryczny z pierwiastków równań

Post autor: piasek101 »

Może tak :

\(\displaystyle{ (x-a)(x-aq)=x^2+8x+s}\) oraz \(\displaystyle{ (x-aq^2)(x-aq^3)=x^2+72x+t}\)
misio_klb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 16 lis 2009, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 2 razy

ciąg geometryczny z pierwiastków równań

Post autor: misio_klb »

Dzięki , wszystko sie zgadza teraz. \(\displaystyle{ s = 12 , \ t = 972}\) .
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 22:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

ciąg geometryczny z pierwiastków równań

Post autor: denatlu »

czym tutaj jest \(\displaystyle{ q}\) i dlaczego?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ciąg geometryczny z pierwiastków równań

Post autor: piasek101 »

Ilorazem ciągu. Dlaczego - bo tak.
ODPOWIEDZ