3 pierwiastki wielomianu z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 2 razy
3 pierwiastki wielomianu z parametrem
Wyznacz wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) dla którego wielomian
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + (m+1) x^{2} + (m+2)x + 2}\)
ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Pomocy !
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + (m+1) x^{2} + (m+2)x + 2}\)
ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Pomocy !
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 21:56 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 29 wrz 2011, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 1 raz
3 pierwiastki wielomianu z parametrem
Najpierw poszukaj dzielników tego wielomianu podstawiając różne liczby. Jak znajdziesz to warunek na deltę
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 2 razy
3 pierwiastki wielomianu z parametrem
\(\displaystyle{ (-1)}\) to jest pierwszy pierwiastek rozumiem ? , bo jesli \(\displaystyle{ m}\) to dla \(\displaystyle{ m=-1}\) nie zachodzi...
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 11:45 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 2 razy
3 pierwiastki wielomianu z parametrem
czyli teraz mam podzielic ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x+1)}\), tak ?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 12:10 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach