Wyznacz pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Batop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lut 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 20 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: Batop »

Witam mam wielomian już przekształcony na:

\(\displaystyle{ W(x)=( x^{2} +5)(x+2)}\)

mam wyznaczyc pierwiastki tego wielomianu, więc wyznaczyłem:

\(\displaystyle{ x=-2 \vee x= \sqrt{5} \vee x=- \sqrt{5}}\)

w odpowiedziach jest tylko \(\displaystyle{ x=-2}\) więc wychodzi na to, że te pierwiastki nie moga być, chciałbym się dowiedzieć dlaczego.

Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2012, o 17:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: bartek118 »

Policz sobie deltę tego pierwszego nawiasu, to zobaczysz dlaczego
Batop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lut 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 20 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: Batop »

No tak delta jest ujemna, bym mił określić dziedzine tej funkcji to co miałbym napisać?
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: snd0cff »

A jest jakas wartość \(\displaystyle{ x}\) dla której wielomian nie ma sensu?
\(\displaystyle{ D=R}\)
Batop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lut 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 20 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: Batop »

Sorki źle napisałem chodziło mi o to jakby te równanie było w mianowniku
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: snd0cff »

no to dziedziną byłyby wszystkie liczby za wyjątkiem pierwiastków, w tym wypadku
\(\displaystyle{ D=R \setminus \left\{ -2 \right\}}\)
Batop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lut 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 20 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: Batop »

dzieki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ