układ rownan z 2 niewiadomymi 3 stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
milar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 6 razy

układ rownan z 2 niewiadomymi 3 stopnia

Post autor: milar1 »

Mam układ

\(\displaystyle{ 4x ^{3}-4x+4y=0}\)
\(\displaystyle{ 4y ^{3}+4x-4y=0}\)

Rozwiazania ktore powinny wyjsc to \(\displaystyle{ (0,0)}\),\(\displaystyle{ ( \sqrt{2},- \sqrt{2}),(- \sqrt{2}, \sqrt{2})}\)

Jak to rozwiazac? Przy zwyklej redukcji wychodzi tylko punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\)
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2012, o 12:04 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

układ rownan z 2 niewiadomymi 3 stopnia

Post autor: »

Nie wiem co masz na myśli pisząc "zwykła redukcja", ale dodanie stronami obu równań daje nam \(\displaystyle{ y=-x}\), a wstawienie tego do pierwszego równania daje nam: \(\displaystyle{ x^3-2x=0}\), co już łatwo rozwiązać.

Q.
milar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 6 razy

układ rownan z 2 niewiadomymi 3 stopnia

Post autor: milar1 »

zwykla redukcja czyli tak jak w ukladzie \(\displaystyle{ -4x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\) sie zniosa tak samo jak \(\displaystyle{ 4y}\) i \(\displaystyle{ -4y}\).
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2012, o 12:13 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

układ rownan z 2 niewiadomymi 3 stopnia

Post autor: piasek101 »

Ale dostajesz (patrz wcześniejszy) \(\displaystyle{ y=-x}\) i trzeba robić dalej.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

układ rownan z 2 niewiadomymi 3 stopnia

Post autor: »

milar1 pisze:zwykla redukcja czyli tak jak w ukladzie \(\displaystyle{ -4x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\) sie zniosa tak samo jak \(\displaystyle{ 4y}\) i \(\displaystyle{ -4y}\).
Tak, po dodaniu stronami te wyrażenia się zredukują i zostanie \(\displaystyle{ x^3+y^3=0}\), skąd można wywnioskować, że \(\displaystyle{ y=-x}\).

Q.
ODPOWIEDZ