Rozbij wielomian czwartego stopnia na 2 drugiego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
damianexson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 28 sty 2010, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdziestam
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Rozbij wielomian czwartego stopnia na 2 drugiego

Post autor: damianexson »

Przedstaw wielomian \(\displaystyle{ w(x) = x^4 - 2x^3 - 3x^2 + 4x -1}\) w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia drugiego o współczynnikach całkowitych i takich, że współczynniki przy drugich potegach są równe jeden. Próbowałem rozbić na pierwiastki , ale się nie da. Czy jedynym rozwiazaniem jest zgadywanie w sensie \(\displaystyle{ (x^2 + ?x + ?)(x^2 +?x + ?)}\)
Z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 12:46 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Rozbij wielomian czwartego stopnia na 2 drugiego

Post autor: Mruczek »

\(\displaystyle{ x^{4} -2 x^{3} -3 x^{2}+4x-1=x ^{4} -2x ^{3}+x ^{2} -4x ^{2} +4x-1=(x ^{4} -2x ^{3}+x ^{2})-(4x ^{2} -4x+1)=...}\)
damianexson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 28 sty 2010, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdziestam
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Rozbij wielomian czwartego stopnia na 2 drugiego

Post autor: damianexson »

Dalej nie czaje -> jak ma mnie to doprowadzić do postaci iloczynowej 2 wielomianow stopnia 2

A jednak czaje, thx
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Rozbij wielomian czwartego stopnia na 2 drugiego

Post autor: Mruczek »

Masz dwa nawiasy - dla każdego z nich zastosuj wzór skróconego mnożenia na kwadrat różnicy dwóch liczb. Potem zastosuj wzór na różnicę kwadratów dwóch liczb.
ODPOWIEDZ