Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= -4x^{4} + 26x^{3} - 12x^{2}}\)
Po rozłożeniu na czynniki ma postać:
-
\(\displaystyle{ -2x^{2} (x-6)(2x-1)}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu krok po kroku jak doszło to tej postaci.
Z góry dziękuję
Jaką postac może miec wielomian po rozłożeniu na czynniki
Jaką postac może miec wielomian po rozłożeniu na czynniki
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2012, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 sty 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Proszowice
- Pomógł: 2 razy
Jaką postac może miec wielomian po rozłożeniu na czynniki
\(\displaystyle{ -4x^{4}+26x^{3}-12x^{2} = -2x^{2}(2x^{2} - 13x + 6)}\)
Wyliczamy miejsca zerowe wyrażenia \(\displaystyle{ 2x^{2} - 13x + 6}\) i sprowadzamy do postaci iloczynowej.
\(\displaystyle{ 2x^{2} - 13x + 6 = 2(x-6)(x-\frac{1}{2} ) = (x-6)(2x-1)}\)
czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ -2x^{2}(x-6)(2x-1)}\)
Wyliczamy miejsca zerowe wyrażenia \(\displaystyle{ 2x^{2} - 13x + 6}\) i sprowadzamy do postaci iloczynowej.
\(\displaystyle{ 2x^{2} - 13x + 6 = 2(x-6)(x-\frac{1}{2} ) = (x-6)(2x-1)}\)
czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ -2x^{2}(x-6)(2x-1)}\)