MOze to ktos rozgryźć ......z góry dziekuje
1.
a) Znajdź wszystkie liczby należące do zbioru A= { xER: \(\displaystyle{ 24x^{3}-2x^{2} -5x+1=0}\)} jesli wiesz, zeliczba (-12) należy do tego zbioru
b) Znajdź wszystkie liczby naturalne należące do zbioru B={xER: \(\displaystyle{ 24x^{3}-2x^{2} -5x+1>0}\)}
Znajdz liczby Należace do zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 00:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno:]
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Znajdz liczby Należace do zbioru
1)
a) skorzystaj ze schemtau Hornera, skoro wiesz, że pierwiastkiem tego równania wielomnianowego jest \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
Dojdziesz do postaci:
\(\displaystyle{ 24x^{3}-2x^{2}-5x+1=0}\)
\(\displaystyle{ (x+\frac{1}{2})(24x^{2}-14x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ 24(x+\frac{1}{2})(x-\frac{1}{3})(x-\frac{1}{4})=0}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2} x=\frac{1}{3} x=\frac{1}{4}}\)
b)
wystarczy że naszkicujesz wykresik tego wielomianu, miejsca zerowe już masz znalezione i gotowe
a) skorzystaj ze schemtau Hornera, skoro wiesz, że pierwiastkiem tego równania wielomnianowego jest \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
Dojdziesz do postaci:
\(\displaystyle{ 24x^{3}-2x^{2}-5x+1=0}\)
\(\displaystyle{ (x+\frac{1}{2})(24x^{2}-14x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ 24(x+\frac{1}{2})(x-\frac{1}{3})(x-\frac{1}{4})=0}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2} x=\frac{1}{3} x=\frac{1}{4}}\)
b)
wystarczy że naszkicujesz wykresik tego wielomianu, miejsca zerowe już masz znalezione i gotowe
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 00:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jaworzno:]