\(\displaystyle{ \frac{1}{x} + \frac{1}{x+2} + \frac{5}{24} = \frac{x+1}{8}}\)
prosze o pomoc i wskazówki
równanie 3 stopnia
równanie 3 stopnia
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 12:48 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
równanie 3 stopnia
uważając na założenia pomnóż przez iloczyn mianowików i zacznij od tw bezout,aby znaleźć wymierny...
równanie 3 stopnia
niestety po moich obliczeniach wychodzi ze pierwiastki wielomianu nie są wymierne
dochodzę do postaci
\(\displaystyle{ 3x^3 + 4x^2 - 52x -48}\)
dobra mam \(\displaystyle{ w (4) =0}\)
teraz dziele przez \(\displaystyle{ ( x-4)}\)
dochodzę do postaci
\(\displaystyle{ 3x^3 + 4x^2 - 52x -48}\)
dobra mam \(\displaystyle{ w (4) =0}\)
teraz dziele przez \(\displaystyle{ ( x-4)}\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 12:48 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy