przykład równania wielomianowego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mart91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2012, o 00:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce

przykład równania wielomianowego

Post autor: mart91 »

\(\displaystyle{ 12x ^{6} -3x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} \left( 4x ^{4} -1\right) =0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} \left( 2x ^{2} -1\right) \left( 2x ^{2}+2 \right)=0}\)

tak?:) i co dalej?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

przykład równania wielomianowego

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ \left( 2x ^{2} -1\right)}\)
zastosuj wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a^2-b^2)=}\)...

popraw drugi nawias (powinno być +1)
ODPOWIEDZ